Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Άδεια γάμου, τα δικαιολογητικά!





 Σας καλωσορίζω στο νέο μου μπλογκ, το οποίο από καιρό μαγείρευα αλλά δεν έλεγα να το δημοσιεύσω.


Ποια είμαι και τι κάνω;; Είμαι η Πόπη και οργανώνω γάμους και βαπτίσεις. Σχεδιάζοντας έναν χριστουγεννιάτικο γάμο, για τον οποίο θα μάθετε περισσότερα με το πέρασμα του χρόνου, βρέθηκα για μία ακόμη φορά να δίνω οδηγίες για τα δικαιολογητικά.

Και ναι αυτή η άδεια του γάμου είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς γιατί το θέλει το τρεξιματάκι της. Και από εκεί θα αρχίσω!

Ποια είναι τα δικαιολογητικά για ένα θρησκευτικό γάμο και ποιες οι διαδικασίες που ακολουθούμε για να βγάλουμε την άδεια.

1.Βρίσκουμε την Εκκλησία και ενημερωνόμαστε αν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία και ώρα (συνήθως δεν μπορείτε να κάνετε κράτηση ημερομηνίας χωρίς τα δικαιολογητικά, γι' αυτό καλό είναι να οργανωθείτε και να τα κάνετε όλα μαζεμένα).

2.Κάνουμε την αναγγελία του γάμου με τα στοιχεία τα δικά σας και του μέλλοντος συζύγου σε μια εφημερίδα του τόπου που ζείτε. (Υπάρχουν κάποια πολύ χρήσιμα site στα οποία μπορείτε να βρείτε έτοιμη τη φόρμα δημοσίευσης και να βάλετε τα στοιχεία σας, ενώ εν συνεχεία εμφανίζουν όλες τις εφημερίδες και τις τιμές που ζητούν για τη δημοσίευση). Στη δημοσίευση αναφέρεται ο τόπος που θα τελεστεί ο γάμος, γι' αυτό καλό είναι να έχετε βρει ήδη την Εκκλησία.

3.Πιστοποιητικό αγαμίας. Πάρτε δυο φίλους ως μάρτυρες, ή όποια δύο άτομα με τα οποία δεν έχετε συγγένεια και έχοντας τις ταυτότητες μαζί πηγαίνετε στην ενορία που ανήκει ο τόπος κατοικίας των τριών τελευταίων ετών. Μερικές ενορίες ζητούν και ληξιαρχική πράξη γέννησης, αλλά αυτό μπορείτε να το ρωτήσετε. Εκεί συμπληρώνετε μια αίτηση και μια υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα τέλεσης του γάμου και το επιβεβαιώνουν οι μάρτυρες. Το ίδιο πρέπει να πραγματοποιήσει και ο γαμπρός.

Tip: Εάν η Εκκλησία που θα πραγματοποιηθεί το γάμος δεν είναι η ενορία της νύφης, τότε θα αναγκαστείτε να πληρώσετε έξοδα μεταφοράς του μυστηρίου (παίρνετε και απόδειξη).

4.Εφορία με τα ΑΦΜ για το παράβολο.

5. Παίρνετε τα πιστοποιητικά αγαμίας, τη δημοσίευση του γάμου, το παράβολο, την απόδειξη μεταφοράς του μυστηρίου και όλα τα στοιχεία σας (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ) και πηγαίνετε στην Εκκλησία που θα τελεστεί ο γάμος για να κλείσετε την ημερομηνία. Αφού συμπληρώσετε τα έγγραφα που θα σας δώσουν, τα παίρνετε και τα πηγαίνετε στην Αρχιεπισκοπή που ανήκει η εκκλησία. Εκεί λοιπόν βγάζετε τις άδειες του γάμου, τις οποίες θα πρέπει να επιστρέψετε στην εκκλησία που θα παντρευτείτε.

Αυτή η διαδικασία , δεν θα πω ψέματα, είναι χρονοβόρα και αυτή που θα σας παιδέψει πιθανότατα περισσότερο. Μετά όλα θα είναι πιο εύκολα και σίγουρα πιο ευχάριστα!!

Ελπίζω να σας βοήθησα κάπως, καθώς αυτός ήταν ο σκοπός μου!

Η ώρα η καλή!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου